انواع رادیوگرافی دندان
رادیوگرافی تصویربرداری داخل دهانی
انواع مختلفی از روشهای تصویربرداری دندان با اشعه ایکس وجود دارند که هر کدام نماهای متفاوتی از دندان را ثبت میکنند. معروفترین روشهای تصویربرداری داخل دهانی به شرح زیر هستند:
(Bitewing) رادیوگرافی دندان بایت وینگ
در این تکنیک، بیمار یک قطعه کاغذی مخصوص را گاز میگیرد و تصویربرداری انجام میشود. با این روش، دندانپزشک میتواند تاجهای دندان را بهخوبی ببیند. این نوع تصویربرداری برای بررسی حفرههای دندانها (بین دندانی) بسیار مناسب است.
(Occlusal) رادیوگرافی دندان اکلوزال
تصویربرداری اکلوزال در یک شات تمامی دندانها را نمایش میدهد و زمانی انجام میشود که فک بیمار بسته باشد. با این تصویربرداری دندانپزشک قادر است روی هم قرار گرفتن دندانهای بالایی و پایینی را به خوبی ببیند. همچنین دندانپزشک میتواند ناهنجاریهای آناتومیکی کف یا طاق دهان را به خوبی مشاهده کند.
رادیوگرافی دندان پری اپیکال (تک دندان)
در هر تصویربرداری پری اپیکال، تمام قسمتهای یک دندان از فک فوقانی یا فک دندانی از ریشه تا تاج به تصویر کشیده میشود. با این نوع تصویربرداری هرگونه تغییرات غیرمعمول در ریشه و ساختارهای استخوانی آن نشان داده میشود.
انواع رادیوگرافی دندان با تصویربرداری خارج دهانی
رادیوگرافی دندان پانورامیک
در این نوع تصویربرداری، دستگاه به دور سر بیمار میچرخد و تنها با یکبار پرتودهی از تمام محیط دهان شامل تمام دندانهای فک بالا و پایین تصویربرداری میکند. دندانپزشکان از این تکنیک برای بررسی دندانهای آسیب دیده، دندانهای عقل، برنامهریزی برای کاشت ایمپلنت، تشخیص تومورها یا مشکلات فک استفاده میکنند.
رادیوگرافی دندان توموگرافی
توموگرافی، یک لایه خاص یا اسلایس از دهان را با محو کردن سایر لایهها به صورت برجسته نشان میدهد. این تکنیک به بررسی ساختارهایی میپردازد که دیدن آنها به دلیل وجود سایر ساختارهای اطراف، مشکل است.
رادیوگرافی دندان سفالومتری
در تکنیک سفالومتری به طور کامل از یک طرف سر بیمار تصویربرداری میشود. با تصاویر سفالومتری ارتباط دندانها با فک و مشخصات هر دندان به تنهایی دیده میشود. متخصصین ارتودنسی معمولا از این نما برای به دست آوردن اطلاعت اختصاصی ساختار دندانی هر بیمار استفاده میکنند.
رادیوگرافی دندان سیالوگرام
در این تصویربرداری یک ماده رنگی به غدد بزاقی تزریق میشود و درنتیجه این غدد در فیلم رادیوگرافی دیده میشوند. باید به این نکته توجه داشت که غدد بزاقی جزء بافت نرم هستند و بنابراین در رادیوگرافی بدون تزریق مواد حاجب (رنگی) دیده نمیشوند. دندانپزشکان ممکن است این آزمون را برای بررسی مشکلات غدد بزاقی مانند انسداد یا سندروم Sjogren که اختلالی با علائم خشکی چشم و دهان است، درخواست نمایند. این اختلال میتواند در پوسیدگی دندانها نقش داشته باشد.
رادیوگرافی دندان توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن دندان)
توموگرافی کامپیوتری یک نوع تصویربرداری است که نمای داخلی دندانها را بهصورت سه بعدی نشان میدهد. این تصویربرداری به منظور بررسی مشکلات در استخوانهای صورت مانند کیستها، تومورها و شکستگیها به کار میرود.